Huvudmeny
Studenter Högskolan i Borås

2017-05-30 18:00

Hallå där Anna-Karin Josefsson, ny chef för Studentcentrum


Anna-Karin Josefsson är ny chef för Studentcentrum vid Högskolan i Borås från 1 juni. Vi passade på att ställa några frågor till henne om den nya rollen, om uppdraget, ledarskapet och verksamheten.

Hur känns det?

– Det känns jättespännande och inspirerande att få utveckla denna viktiga verksamhet och att få jobba nära medarbetare, studenter och våra övriga samarbetspartners. Jag har ju redan börjat nosa på rollen och gått parallellt med avgående chef Yvonne Ohlsson* sedan 15 november i fjol. Det ska bli fantastiskt roligt att jobba på en mer strategisk nivå med stödet till våra studenter.  

Anna-Karin JosefssonKan du berätta om din bakgrund, vem är Anna-Karin Josefsson?

– Jag har arbetat på högskolan i 21 år. Bland annat som studierektor, handläggare och i olika administrativa roller. Genom åren har jag jobbat mycket med studieplanering. Dessförinnan var jag lärare på Bibliotekshögskolan, där jag också studerade till bibliotekarie. Jag har familj, man och två barn och bor i Borås. På fritiden gillar jag att läsa.

Har du någon favoritbok?

– Ja, Gösta Berlings saga av Selma Lagerlöf. Den har jag läst flera gånger. Det är en berättelse fylld av fantasi och det finns en dimension som tar bort vardagens gråhet.

Hur kommer Studentcentrum att märka av att du blivit chef?

– Jag har ju varit en del av verksamheten sedan tre år tillbaka och närmast som biträdande chef, så utifrån det perspektivet kommer nog medarbetarna inte märka av någon större skillnad. Men vi har en del nya på avdelningen och vi kommer snart att rekrytera en medarbetare till, så för varje ny person som får en ny roll kommer det att innebära förändring i avdelningens arbete och utveckling. För mig som chef handlar det om att bygga laget och samarbetet mellan oss. Viktigt också att vi fortsätter utveckla våra goda kontakter med studentkåren, som för övrigt har ny styrelse från 1 juli, och givetvis stödet till akademierna och programmen.

Vad är Studentcentrums främsta uppdrag?

– Vår verksamhet ska bidra till att studenterna kan fullgöra sin utbildning på bästa sätt. Vi jobbar för studenternas behov, vi bevakar deras frågor och utgår från deras perspektiv i allt vi gör. 

Vad är ledarskap för dig?

– Ledarskap för mig handlar till stor del om att bygga förtroende, ett förtroende som fungerar i både bra och dåliga tider. Jag vill vara en förtroendefull person. Det är viktigt för mig.

Kort fakta om Studentcentrum

Avdelningen har 21 medarbetare med centrum i Balderhuset och studentexpeditionen som nav, där studenterna får hjälp med intyg och tentamensfrågor med mera. Övriga verksamheter är Studenthälsan, Språkpedagogiska stödet, Studievägledningen, Karriärservice, Studentombudsmannen samt stöd till studenter med behov av särskilt pedagogiskt stöd.

* Yvonne Ohlsson kommer att jobba som utredare och ingå i verksamhetsstödets stab och stötta ledningsgruppen i olika projekt och utredningar.

Text och foto: Henrik Grönberg

Foto översta bilden: Anna Sigge