Huvudmeny
Skylt till Loppis, Mostphotos

2017-06-14 10:00

Sommartips från din kollega


Vet du vad du ska göra i sommar? Fyra kollegor delar med sig av sina träningstips, favoritaktiviteter, utflyktsmål och favoritrecept.

Sine SeipelTräningen behöver inte stanna upp bara för att det är sommar. Vad är ditt bästa tips för sommarträning?

 – Sommaren i Sverige är helt underbar och ibland lite oförutsägbar. Soliga och varma dagar är ingen garanti, men det gör inget om man rör på sig. Jag själv är en passionerad löpare och älskar att springa när luften är frisk och full med syre efter att det har regnat.

– Här kommer några tips om mina favoritleder omkring Borås. Skogarna kring Kypegården bjuder in till väldigt fin och måttligt utmanande terräng. Min favoritled är 8,7- kilometersrundan (grönvit markering). Man springer upp till Tarzanberget som högsta punkt och kommer förbi Tosserydssjöarna. Vildmarksleden på Rya åsar är också en favorit, rundan är cirka 9 kilometer lång och bjuder på fin och vild natur. Staden känns långt borta, men när man kommer till utsiktspunkten på Rya klint så ser man att den är väldigt nära. Är det väldigt varmt, så kanske man kan friska upp sig med en dopp i Fjällsjön eller Abborrsjön.

– Tredje tipset är att hitta ut med Hittaut. Passa på att utforska staden och naturen bortom stigar genom att hitta checkpoints som finns utsatta i, och omkring, Borås. Våga dig in i skogen och njut av vacker mossa, blöt mosse, tystnaden i skogen och glädjen som påminner om känslan om när man var barn på skattjakt. Hittaut-kartan finns att hämta på turistbyrån eller direkt på hittaut.nu. Missa inte Älmåsskogen!
Om man inte är löpfantast som jag, så går det såklart lika bra att promenera eller powerwalka lederna och bortom stigarna.

Trevlig sommar!

Sina Seipel, doktorand, A1

Sandra OhlssonEn aktivitet som är mycket omtyckt under sommaren är att gå på loppis. Vad är ditt smultronställe när det gäller loppisar?

 – Ett tips från mig är orten Limmared. Ett litet samhälle där de har tagit fasta på detta med second hand. Istället för tomma gamla butiksfönster finns nu 14 olika butiker inom second hand, antik och retro, så det finns massor av härliga och roliga saker att titta på. Jag hittade själv 5 stycken glas i en serie jag samlar på och letat efter i flera år i en av butikerna, men letandet fortsätter. Bra tidpunkt att pricka in Limmared är Antikveckan vecka 30 då butikerna har extra öppet. Annars älskar jag arrangerade större loppisar och bakluckeloppisar, där flera säljare samlas. Så det finns något för alla.

Sandra Ohlsson, utbildningsadministratör, AS

Henrik Grönberg

Under sommarmånaderna är det dags att ta fram grillen. Vad är ditt favoritrecept?

 – Grill är gott, men jag väljer faktiskt att lyfta fram ett annat recept. Jag fick det av min mor för många år sedan, och nu otaliga middagar senare kan jag bara konstatera att det fortfarande är bland det godaste kött jag ätit. Håll till godo.

Marinerad utskuren biff

  • Sätt ugnen på 125 grader
  • 2 kg utskuren biff (fråga i affären). 
  • Bryn köttet runt om. Lägg i långpanna och stek i ugnen till 60-62 grader (tills köttet är rosa)
  • Gör marinaden. Blanda ihop: 2 dl kinesisk soja, 1 dl söt soja (kethab manis), 1 dl majsolja, 1 ½ matsked sambal oelek, 3-4 st pressade vitlöksklyftor, 1 matsked torkad timjan, ¾ matsked torkad rosmarin.
  • Lägg det heta köttet direkt i marinaden i dubbla plastpåsar. Marinera 2-3 dagar i kylen. Vänd under tiden. 
  • Skär upp tunna skivor och avnjut med exempelvis potatisgratäng.

Kan inte låta bli att också tipsa om en fantatiskt god Guacamole-röra som jag åt på restaurang Barabicu i Göteborg och som passar till mycket, varför inte till grill?

  • Dela och finhacka:

2 st mogna avokado
1/2 tesked vitlök
1 tesked röd chili
2 teskedar rödlök
1 tesked havssalt
3 teskedar färsk koriander
1 st lime (fruktsaften)

  • Använd gärna mortel eller mixer och krossa allt till en härlig röra. Mums!

Henrik Grönberg, kommunikatör 

Sunil Kumar RamamoorthyOm du behöver ett miljöombyte kan du ta dig ut från staden för att uppleva något annat. Vart tar du dig om du vill ut på utflykt?

– Om turen bara räcker över dagen, så är Falbygdens Osteria fantastisk. Där kan man få en ostbuffé och ha det trevligt vid den närliggande sjön dit fåglar kommer varje vår.

– Om turen är på två dagar så är Österlen fantastiskt med de blommande rapsfälten. Det är också en av de torraste platserna i Sverige, så det är lätt att undvika regn. Du kan också ta en cykeltur och besöka vackra städer som Ystad, Simrishamn och Kivik där man odlar mer än 70 sorters äpplen

– Har du flera dagar kan du bege dig till Mosel i Tyskland för att besöka vinodlingar, vinprovning, cykling och se slott.

– Eller varför inte gå på tur i Norge och beskåda Preikestole i Stavanger, eller Kjeragbolten och Trolltunga.

Sunil Kumar Ramamoorthy, universitetslektor, A1

Vi passar även på att tipsa om bibliotekets boktips inför sommaren. Läs mer.