Huvudmeny

Nyhetsarkiv


Forskning
2017
Välj

Dan Åkesson och Martin Bohlén

Forskare utreder effekten av en ökad mängd bioplastavfall

Forskare vid Högskolan i Borås ska bringa klarhet i frågan om hur stor påverkan introduktionen av bioplaster har på dagens återvinningscentraler.

Väggkrokar av åtebrukade skedar

Second hand tas till en ny nivå i återbruksgalleria

I Sveriges första återbruksgalleria ReTuna utmanas vanlig handel. Doktoranden Lars Hedegård undersöker hur detta initiativ fungerar.


Nytt mätsystem ska ge bättre elkvalitet

Forskare vid Högskolan i Borås utvecklar tillsammans med företaget Metrum Sweden AB nya mätmetoder för analys av elkvaliteten i elnät.


Syrisk professor fick nytt liv i Borås

Situationen i krigets Syrien blev så svår att textilforskaren Nawar Kadi och hans familj fick lämna landet. Nu är han professor vid Textilhögskolan.


Nytt mensskydd som kan göra skillnad

Boråsforskarna Karin Högberg och Lena Berglin tar fram ett återanvändbart och snabbtorkande mensskydd som ska distribueras i utvecklingsländer.


Så kan spårbarhet integreras i textilier

Svartvita tvinnade trådar som bildar ett mönster i tygbit kan användas som en spårbar märkning. Detta presenteras i en ny doktorsavhandling.


Skolavslutning i kyrkan stark tradition bland svenska folket

Allmänheten vill inte förbjuda skolavslutningar i kyrkan. Trots att frågan drivs på av myndigheter och politiker.


Teknik för avloppsrening får nytt användningsområde

En ny teknik, som kan användas i reaktorer för produktion av bioetanol, designas och utvecklas just nu i ett doktorandprojekt vid Högskolan i Borås.


Ny metod för att klassa aska viktig för energiföretagen

Nu ska forskare göra lakförsök för att ta fram en ny metod för att klassa bottenaska. En fråga som är viktig för energiföretagen i Sverige.


Nya metoder inom textilproduktion kan förbättra miljön

Nytt projekt ska utveckla metoder för färgning och behandling av textilier. Syftet är att minska avloppsflöden från textilfärgerier.