Huvudmeny
Eva Reed, bild från tävlingen Challenge with function, som är en del i utbildningen Designtekniker

Textilhögskolan – en härlig miljö att utvecklas i

Efter att Eva Reed jobbat som butikschef i några år, valde hon att börja studera. Med en bakgrund inom herrskrädderi bestämde hon sig för att läsa till Designtekniker på Textilhögskolan.  Förra våren tog hon examen.

– Efter att ha varit ute och rest i många år hamnade jag i textilbranschen och blev till slut butikschef. Men jag kände att det inte var där jag ville vara, utan jag ville vara med och tillverka kläderna.

Kände du till Textilhögskolan sedan tidigare?

– Ja, men inte utbildningen Designtekniker. Det var en kollega till mig som letade fram utbildningen och det kändes helt rätt när jag läste om den. Eftersom jag har en bakgrund inom herrskrädderi, kände jag att denna utbildning kunde passa mig.

– Textilhögskolan är en fantastisk plats, det är en härlig miljö som ger alla möjligheter till att utvecklas.

Vad var det bästa med utbildningen?

– Jag tycker att allt i utbildningen var roligt och intressant, men blusprojektet var extra roligt. I projektet fick vi göra en specifikation till en klasskompis som agerade producent i ett annat land. Hen skulle då tolka specifikationerna och utifrån dessa ta fram en blus som skulle se ut som den blus vi utgått ifrån när vi gjort specifikationen. Även projektkurserna Funktionsplagg och Kavaj tyckte jag var väldigt roliga.

– Alla kurser var väldigt genomarbetade, och alla lärare hade mycket kunskap.

Vad var mest utmanande i utbildningen?

– Rapportskrivningen, för det var inget jag hade gjort tidigare. Även CAD var ganska nytt för mig.

Eva Reed
Bor:
Kungsbacka
Ålder:
49 år
Fritid: Har inte så mycket fritid, men gillar att åka motorcykel, syr och frilansar lite

Vad jobbar du med i dag?

– Jag jobbar som Project Design Manager på Troxcover i Landvetter. Vi skräddarsyr transportskydd till bilar. I arbetsprocessen gör vi allt från drapering, digitalisering, läggbilder, skärfiler, åtgångsberäkning, produktspecifikationer/sömnadsbeskrivningar till produktion och vi konstruerar produktionsmönster. Vi syr även upp provcover och gör avprovningar. Något som är väldigt bra är att jag i mitt arbete har användning av allt jag lärt mig under utbildningen.

Har du några tips till de som tänker söka utbildningen?

– Ta vara på tiden! Sug åt dig allt från utbildningen. Det blir mer än 40 timmar per vecka, så det är bra att bo nära skolan. Även att göra det där lilla extra gynnar dig i slutändan.

Text: Annie Klasén
Foto: Josefine Bjuvefors

2018-01-30